Thal Elairas

Seikkailuja haltiamailla...

Grashtril - metsän lapset

Alkuperä ja nimi - Ulkonäkö ja yleiset taidot - Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen - Liikkuminen
Suku - Vaatetus ja koristelu - Taide - Ruoka ja ruokailu - Toimeentulo - Kieli ja kirjoitustaito
Koulut ja koulutus - Sodankäynti - Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Alkuperä ja nimi

Metsähaltiat syntyivät kun suurjumalatar Grashrael johdatti suurhaltioista tarkoin valitut yksilöt, joilla oli suurin rakkaus metsiä kohtaan, Ygrashiin, Suureen Metsään ja synnytti heille jälkeläisiä, joista tuli ensimmäiset metsähaltiat. Metsähaltiat kutsuvat itseään nimellä Grasthril, metsän kansa, kun taas muut rodut kutsuvat heitä vain metsähaltioiksi.

Ylös

Ulkonäkö ja yleiset taidot

Metsähaltiat ovat hieman lyhyempiä kuin suurhaltiat, he ovat yleensä 160-170cm pitkiä. Ghrasthrilit ovat hoikkia, eivätkä yleensä ole kovin lihaksikkaita. Heidän ihonsa on kellertävä ja heidän hiuksensa tummanruskeat, aivan kuin puun kaarna. Hiusten laatukin on kuin puun kaarna, karhea. Metsähaltian silmät ovat joko ruskeat tai vihreät. Heidän korvat ovat kuten merihaltioiden, lyhyet, mutta suipot kärjistä.

Grasthrilit ovat hyvin taitavia jousten käyttäjiä ja he osaavat ampua hyvin tarkasti pitkienkin matkojen päästä. Sanotaan, että metsähaltia oppii käyttämään jousta ennen kuin puhumaan. Metsähaltia voi oppia magiaa, mutta heidän yhteiskunnissaan ei arvosteta maageja, poikkeuksena parantajat. Metsähaltiat ovat luonnostaan taitavia kiipeilemään puissa.

Ylös

Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen

Jokainen grasthrilkylä ja heimo on oma yhteiskuntansa omineen lakeineen. Kyliä johtaa päällikkö ja vaikka jokaisella kylällä on autonomia, mutta suurpäällikkö, heimojen mahtavin soturi voi antaa neuvoja tai käskyjä muiden heimojen päälliköille. Mies ja nainen ovat tasa-arvoisia näiden haltioiden keskuudessa.

Metsähaltioiden kylät ovat rakennettu puiden oksistoon ainoastaan puusta ja eläinten nahoista. Rakennukset ovat yksinkertaisia, eikä niitä koristella oikeastaan yhtään kuten esimerkiksi suurhaltiat tekevät. Rakennuksissa käytännöllisyys on tärkeintä. Metsähaltiakyliä on helppo puolustaa, sillä niihin ei ole rappusia tai tikapuita, sillä nämä haltiat eivät niitä tarvitse taitavien kiipeilykykyjensä ansiosta. Kylän keskusta on suurimmassa puussa, johon on rakennettu Päällikön Huone, kylän asukeiden kohtaamispaikka.

Metsähaltiakylät ovat pieniä ja tiiviitä yhteisöjä ja samassa talossa saattaa asua montakin sukupolvea.

Ylös

Liikkuminen

Metsähaltiat liikkuvat vaikeakulkuisissa metsissään ratsastaen hirvillä tai kävellen. Joitakin hirviä on myös opetettu vetämään rattaita, joilla kuljetetaan suuria lasteja, esimerkiksi asekuljetuksia kylien väleillä.

Ylös

Suku

Metsähaltioille heimo on melkein tärkeämpi kuin suku, vaikka heimo koostuukin suvuista. Sukulaissuhteista vanhempien ja lasten välinen suhde on tärkein ja muita heimolaisia pidetään kuin muina sukulaisina kuten täteinä, seteinä ja serkkuina.

Grasthrilien sukunimenä toimii joko asuinpaikka, kuten Olienin Yndir, tai heimo, kuten Kultaisen Nuolen Yndir. Joskus sukunimen korvaa liikanimi, kuten Yndir Yksisilmä.

Ylös

Vaatetus ja koristelu

Metsähaltioiden vaatteet ovat tehty joko suurhaltioiden puuvillasta tai heidän itsensä metsästämistä eläinten nahkoista. Niin miehet kuin naisetkin pukeutuvat housuihin ja tunikaan. Vaatteiden värit ovat hyvin maanläheisiä.

Päällikkö ja tavallinen kyläläinen pukeutuvat samalla tavalla, mutta päällikön tunnistaa silti suuresta kaulakorusta, joka on joko jonkin suuren eläimen kynsi tai vaikka luu. Eläimen päällikkö on metsästänyt itse osoittaakseen sopivuutensa päälliköksi.

Grasthrilit eivät käytä mitään koruja toisin kuin muut haltiarodut. Joillakin tosin saattaa olla lävistys korvassa tai naamassa, mutta siihen se jää.

Metsähaltiat pitävät hiuksiaan lähes aina poninhännällä. He antavat hiustensa kasvaa niin pitkiksi kuin mahdollista, kuten puut kasvattavat oksiaan.

Ylös

Taide

Metsähaltiat eivät harrasta kuvataidetta missään muodossa, mutta musiikkia he rakastaa. Jokaisella heimolla on omat laulunsa ja yhteinen laulu, jota heimot laulavat marssiessaan sotaan, tai haudatessaan jonkun heimolaisensa. Laulun lisäksi he käyttävät rumpuja ja alkeellisia huiluja ja luuttuja.

Ylös

Ruoka ja ruokailu

Metsähaltiat syövät lähes ainoastaan eläinten lihaa, jota he ovat päivällä metsästäneet. Juomana heillä on viinejä, joiden ohjeet ovat peräisin suurhaltioilta ja simaa, joiden ohjeet puolestaan on opittu kääpiöiltä. He käyttävät paljon mausteita, sillä Suuressa Metsässä kasvaa runsaasti täydellisiä kasveja maustamiseen. Ruoissa on käytetty myös erilaisia marjoja joita löytyy runsaasti heidän asuinmetsistään.

Grasthrileillä on tukeva aamiainen, joka koostuu edellisen päivän jäämäruuista. Illalla koko perhe syö puolestaan ruuan, jonka he ovat aikaisemmin samana päivänä metsästäneet. Metsähaltiat eivät siis säilö ruokaansa millään tavoin.

Ylös

Toimeentulo

Metsähaltiat tulevat toimeen pääosin metsästämällä ja keräilemällä. Noin 70% Ygrashin metsähaltioista metsästää ja poimii metsän antimia työkseen. Lihaa ja marjoja myydään myös muille roduille hieman. Maanviljelijöitäkin on, mutta moni metsähaltia tuntee olonsa ahdistuneeksi aukeilla pelloilla, syynä maanviljelijöiden pieneen osuuteen.

Ylös

Kieli ja kirjoitustaito

Grasthrilien kieli on gawalr idhin murre, joka kuulostaa sulavammalta kuin alkuperäinen gawalr idh. Se ei poikkea paljoa alkuperäisestä ja gawalr idhiä puhuvan henkilön on helppo ymmärtää metsähaltian puhetta.

Näistä haltioista 0.2% osaa kirjoittaa ja lukea, josta johtuen metsähaltiakirjallisuus on lähes olematonta.

Ylös

Koulut ja koulutus

Metsähaltialapsen täytettyä 20, alkaa hänen jousikoulutus. Se voi joko tapahtua vanhempien toimesta tai koulussa, jonka päämääränä on ylläpitää metsähaltioiden taituruutta jousten kanssa. Ygrashissa ei ole muihin asioihin keskittynyttä koulua tai koulutusta.

Jotkut metsähaltiat ovatkin jättäneet Suuren Metsän heimot ja suunnanneet Shironiin opiskelemaan historiaa tai vaikka magiaa.

Ylös

Sodankäynti

Puolustaessa metsiään, metsähaltioilla on etu, sillä aluksi he pysyttelevät puiden oksistossa piilossa ja kun vihollinen on tullut tarpeeksi lähelle, he yllättävät heidät suurella nuolikuurolla, harva kerkeää edes älytä mitä tapahtui. Lähitaisteluissa metsähaltiat eivät ole kovin hyviä, sillä harva osaa käyttää muuta asetta kuin jousta.

Heidän jouset on tehty pääosin ynwhat -tammen puusta, joka on erityisen taipuvaa, mutta myös kestävää. Heidän haarniskansa ovat kevyitä eläinten nahkoista tehtyjä suojia.

Ylös

Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Metsähaltiat uskovat kaikkiin valkoisiin haltiajumaliin, mutta he palvovat pääasiassa Grashraelia. Metsähaltioilla ei ole erityisiä rakennuksia, joita voisi temppeleiksi kutsua, vaan itse metsä on heidän temppelinsä. Jokaisella heimolla on oma pappinsa, joka hoitaa heimon ja Grashraelin välisiä asioita. Metsähaltioilla ei ole suuria yhteisiä menoja jumalattarensa kunnioittamiseksi, vaan jokainen itse rukoilee ja kunnioittaa Grashraelia omalla tavallaan.

He uskovat että kuollessaan Grashrael siunaa heidän sielunsa ja antaa niiden vaeltaa ikuisesti Suuressa Metsässä. Uskomus lisää metsähaltioiden kunnioitusta metsää kohtaan vielä enemmän. Kuolleet haudataan jokaisen oman asuinpuun alle ja uskotaan että aikanaan ruumis muuttuu osaksi puuta.

Metsähaltioiden tärkein juhlapäivä on päivä jolloin Grashrael johdatti ensimmäiset metsähaltiat Suureen Metsään. Silloin metsähaltiat laskeutuvat puista maahan, laulavat, soittavat ja tanssivat. Grashraelin sanotaan liittyvän heidän juhliinsa joko ottaen jonkin eläimen tai haltian muodon, mutta jotkut sanovat, että Grashrael olisi joskus liittynyt mukaan omassa hahmossaan.

Ylös

© Launithiel 2009-2018
Template design by Andreas Viklund