Thal Elairas

Seikkailuja haltiamailla...

Shironin haltiakuningaskunta

Huomioithan, että tämä teksti on kirjoitettu Seistemännen Ajan aikana, ja tiedot voivat nykypäivänä erota jonkin verran.

Suurhaltiakuningaskunta Itä-Arandilissa, joka toimii kaikkien haltioiden turva- ja kokoontumispaikkana. Shironin pääkaupunki on Shiraelin Metsän siimeksissä sijaitseva Shiron. Shiraelin Metsän sanotaan olevan lumottu, jonka totuutta tukee se, ettei yksikään puhdasverinen ihminen tai kääpiö, tai muukaan otus ole löytänyt metsän siimeksissä sijaitsevia haltia-asumuksia koskaan Seitsemännen Ajan aikana. Mutta haltia tuntee sydämessään tien Shironiin ja löytää vaivatta perille.

Seitsemäntenä Aikana Shironin valtaistuimilla istuu suurhaltiamaagi kuningas Arathiel ja tämän vaimo ja kuningatar Sariel, suurhaltia-aatelinen Linlashin huoneesta.

Kuninkaalla, kuningattarella ja aatelishuoneilla on Shironissa valta. Aatelishuoneet toimivat kuninkaan vallan alla. Lain Kirjassa on tarkat määritelmät millaisissa tilanteissa aatelishuoneet saavat käyttää omaa harkintaansa ja milloin taas täytyy kuulla kuningasta.

Suurten Sotien jälkeen Shironin kaupunkiin, Ydor Shiraeliin ja Ivalliin on perustettu yliopiston kaltaisia oppilaitoksia, jonne haltiarotujen viisaimmat pääsevät opiskelemaan niin magiaa, historiaa, muita kieliä, uskonnollisia tekstejä ja muuta hyödyllistä. Jokaisessa kaupungissa ja suuremmassa kylässä on alempitasoinen koulu, jossa nuoret opiskelevat lukemaan, kirjoittamaan, laskemaan, sekä perusteet jumalista, historiasta ja yhteiskielen.

Shironin asukkaat elävät osaksi maanviljelyn avulla. Viljaa tuotetaan kuitenkin vain omaan tarpeeseen, johon se on suunniteltu tarkasti riittävän. Joskus kuitenkin Shiron joutuu turvautumaan Ygrashin tai Emerthalin kauppaviljaan. Shironissa asukkaat osaavat käyttää niin auraamista kuin muutakin maanmuokkausvälineitä. Luonnon papit avustavat maanviljelijöitä runsauden loitsuillaan ja rukouksillaan. Rahaa Shironin haltiat taas saavat erilaisten haltiakankaiden myynnillä vieraileville haltioille sekä kääpiöille ja joskus viemällä niitä Emerthalin markkinoille tai kauas Vindurheimiin saakka. Kankaat ovat kudottu Shiraelin Yöperhosen toukkien koteloista. Toukkien kotelot ovat jo valmiiksi erivärisiä, riippuen perhosen lopullisesta väristä, mutta silkkiä on helppo värjätä erilaisilla haltiaväreillä. Shironin viinit ovat myös tunnettuja ja haluttuja, etenkin Aamutähti -viini, jonka päävalmistusaine, Aamutähti, kasvaa vain Linliathin rannalla ja sen pohjoispuolella sijaitsevilla niityillä.

Aatelishuoneet:

Linlash
Unthiel
Imarael
Arinthiel
Sarael
Ullen
Ivaran


Huomattavia kaupunkeja:

Shiron

Urunór

Shiraelin Metsän länsiperukoilla sijaitseva kaupunki, jonka asukkaat ovat erikoistuneet maanviljelyyn. Itse Urunór ei ole kovinkaan suuri, mutta sen ympärillä on runsaasti pienempiä maanviljelijöiden tiloja, joista osa on kasvanut pieniksi kyliksi. Urunórin keskustassa sijaitsee kauppoja, oikeustalo, tori ja asumuksia. Urunórista länteen Evesdalin rannalla on saraelin aatelishuoneen sukupalatsi. Täten myös itse Urunórissa asuu monia Sarael -aatelisia. Urunórissa talot ovat yshtrilileille tyypillisiä monikerroksisia, lähinnä puisia kartanoita. Urunórissa on noin 2000 asukasta, joista 95% on haltioita ja loput ihmisiä ja kääpiöitä.

Kaldion

Hvainumilista pohjoiseen sijaitsee Shironin pohjoisin kaupunki, Kaldion, Kaldion sijaitsee meren rannalla ja on tärkeä satamiensa vuoksi. Monet kauppiaat tuovat joka kesä Kaldioniin tuotteitaan ja myyvät ne kauppiaille, jotka puolestaan purjehtivat ihmisten ja kääpiöiden maille kauppaamaan näitä haluttuja tuotteita. Tätä suurta tapahtumaa kutsutaan yksinkertaisesti Kesän Markkinoiksi. Kaldionin arkkitehtuuri vastaa paljolti Harakrashin haltioiden arkkitehtuuria talojen ollessa osittain maan alla ja monikerroksisia. Vanhan kaupungin ympärille on rakennettu korkea muuri, mutta kaupunki on sen jälkeen laajentunut paljon ja uusimpien kaupunginosien ympärillä on vain puinen, mutta pedot poissa pitävä aita. Kaupunki koostuu viidestä eri kaupunginosista, jotka ovat Vanha Kaupunki, Temppeliaukio, Kauppapaikat, Asumukset ja Uusi Kaupunki. Vanha Kaupunki pitää sisällään Vanhan Torin, muutamia aatelisten taloja sekä Ivaranin aatelishuoneen palatsin. Temppeliaukiolla on Lashraelin kunniaksi rakennettu suuri hopeanhohtoinen graniittitemppeli ja muita pienempiä pyhäkköjä muille jumalille. Aukion keskellä on suuri vesiallas, jonka keskellä patsas Tuulten Herrasta Temppeliaukiolla on myös koulu, jossa opetetaan luku- ja kirjoitustaitoa. Kauppapaikoilla on sen nimensä mukaisesti monen eri ammatinharjoittajan kauppaa, suuri tori markkinoille, majataloja, satamat ja muuta vastaavaa. Asumukset sisältävät majataloja, asukkien taloja sekä taisteluakatemia. Uudessa Kaupungissa on niin kauppoja kuin asuintaloja sekä majataloja. Kaldionissa elannon voi ansaita niin kauppiaana, metsurina, opettajana, kalastajana tai vaikka hevosenkouluttajana. Kaldionissa on 15 000 asukasta, joista 75% on haltioita ja loput tasaisesti kääpiöitä ja ihmisiä. Muutamia vähä-kääpiöitäkin asuu kaupungissa. Hädän tullessa Kaldionin asukkaista on mahdollista koota 6000 miehen armeija. Katuja ja muureja partioi jatkuvasti 200 virkailijaa, jotka taitavat joko miekan tai jousen käytön.

Ydor Shirael

Sharmiarin varrella sijaitseva Ydor Shirael, Shiraelin Suurlinnake, lähes kokonaan grashthrilien tapaan rakennettu suurien tammien oksistoon. Ydor Shiraelissa asuu noin 3500 suurhaltiaa ja metsähaltiaa, joita molempia noin puolet. Myös muutama pohjanhaltia asuu kaupungissa. Tammien oksistoissa sijaitsee haltiayliopisto, joka on erikoistunut magiaan. Kaupungissa asuu paljon Grashraelin ja Imaraelin pappeja ja papittaria. Asukkaat ansaitsevat elantonsa pääasiassa kankaiden kutomisella ja niiden kauppaamisella muille kansoille, viinien tekemisellä sekä hirvien kasvatuksella. On myös muutamia erikoisia kauppiaita. Kaupunkia ei kierrä muuri, niin kuin useimpia kaupunkeja, mutta sille ei oikeastaan ole edes tarvetta, sillä metsään on muiden rotujen mahdotonta hyökätä ja suurin osa metsän eläimistä on kiinnostunut vain omiin asioihinsa, eivätkä vaivaudu sotkeutumaan haltioiden asioihin. Kaupungissa on myös pienempimuotoinen koulu, joka antaa opetusta jousten käsittelyssä, sekä haluttaessa myös laista. Tämä lisää Ydor Shiraelin turvallisuutta entisestään ja suuresta osasta näistä oppilaista tulee päteviä lainoppineita, joille koulun rehtorit voivat myöntää luvan antaa sakkoja ja vangita tarvittaessa henkilöitä.

Linuór

Linuór, Hopeakaupunki, sijaitsee Linliathista luoteeseen, Linmiarin rannalla. Linuór oli alun perin Linlashin aatelishuoneen sukupalatsin sijainti, mutta myöhemmin laajeni nykyiseen kokoonsa. Linuórissa on 100:n oppilaan suuruinen haltia-akatemia joka tarjoaa perusopetusta magiaan ja edistyneempää opetusta etenkin parannustaikoihin. Linuórin rakennukset ovat suurimmalta osin yshtrilien kivirakennusten kaltaisia, mutta ovat rakennettu Grimrnorin hopeanhohtoisesta graniitista ja osa valkeakivestä. Kaupungin muuri on myös rakennettu hopeagraniitista. Kaupungin muurien ulkopuolella on etenkin itäpuolella suuria viljapeltoja ja kasvimaita, joilla maagit kasvattavat yrttejään. Muurien sisäpuolella taas on monia magiakauppoja, temppeleitä jumalille, pappien ja parantajien asumuksia, kokoontumispaikkoja ja kirjastoja. Linuórin asukkaat ansaitsevat elantonsa lähinnä maanviljelijöinä ja kalastajina. Linuórin haltiat ovat ainoita, jotka valmistavat kuuluisaa Aamutähden Viiniä. Kaupungin eteläpuolella sijaitsee monia talleja ja huomattavin niistä on Lanathrinumin hirvitallit, joka on Shironin jälkeen suurin hirvienkoulutustila. Linuór on noin 4500 asukkaan kaupunki, joista kaikki ovat haltioita. Muureja ja kaupungin katuja partioi jatkuvasti noin 100 suurhaltiajousimiestä, jotka ovat oikeutettuja antamaan sakkoja tarvittaessa.

Ival

Ival eli Itä-Laakso Rialn Numil-Imin järvistä pohjoisessa, lähellä Pohjoisen merta, Harakária. Ivallissa sijaitsee suuri haltiayliopisto, joka on erikoistunut historiaan ja kieltentutkimukseen. Ivallissa on myös suuri kirjasto sekä lukuisia kirjakauppoja. Ivallissa asuu lähinnä haltioita ja muutama kääpiö ja arkkitehtuuri noudattaa lähinnä yshtrilien perinteitä. Ivallin ympärille on rakennettu suuri valkoinen kivimuuri, joka pitää niin pedot kuin muutkin viholliset poissa. Muurin arvellaan kestävän mitä vain, vaikka Ivalliin ei koskaan ole hyökätty muuten kuin pienten peikkojen ja harhailevien peikkojen laumojen toimesta. Ivallin keskellä sijaitsee suuri toriaukio, joka on kivetty samalla kauniilla valkoisella kivellä kuin itse muurikin. Kiviin on kaiverrettu erilaisia haltiajumalia ja muita tärkeitä symboleja. Alun perin torilla oli vain väliaikaisesti pystytettäviä kojuja kauppiaille, mutta kaupungin kasvaessa, torin ympärille on rakennettu pysyviä kaupparakennuksia. Asukkaita Ivallissa arvellaan olevan noin 3570, joista 70% on suurhaltioita 25% pohjanhaltioita ja loput 5% kääpiöitä. Arinthielin aatelisia asuu paljon Ivallissa ja heidän palatsinsa sijaitsee Ivallista hieman etelään, Gaeth -järven pohjoisrannalla. Ivallista länteen sijaitsee paljon peltoja, joilla viljellään niin viljaa ruuaksi, kuin myös erilaisia kasviksia ja puuvillaa.

Araknór

Harakrashin ja Emerthalin rajojen tuntumassa, josta saanut nimensä Araknór, Risteyksien Kaupunki. Sijaitsee Shiraelin Metsän aivan pohjoisreunamilla. Suurehko kauppakaupunki, jossa näkee kaikkien rotujen edustajia, vaikkakin harvemmin suririleja. Arkkitehtuuri vaihtelee paljon ja sekaisin on niin yshthrileille tyypillisiä monikerroksisia kivi- ja puukartanoita, grashthrilien puihin rakennettuja taloja kuin harakthrilien kauniisti koristeltuja asumuksia. Alkuperäisen kaupungin ympärille on rakennettu kolmen metrin pituinen puinen aita, jonka päätarkoitus on estää petoeläinten kaupunkiin pääsy, mutta nykyään kaupunki on laajentunut muurien ulkopuolellekin. Araknórissa sijaitsee temppeleitä haltiajumalille, kokoontumispaikkoja, toreja ja paljon erirotujen ylläpitämiä kauppoja. Asukkaita Risteyksien Kaupungissa on noin. 8ooo, joista puolet ovat eri haltiarotuja, neljäsosa kääpiöitä ja toinen neljäsosa ihmisiä. Vähä-kääpiöitäkin näkee silloin tällöin. Araknórissa on myös Ullenin aatelishuoneen hopeakoristeinen palatsi. Araknórissa partioi jatkuvasti noin 100:n miehen verran suurhaltiajousimiehiä, jotka pitävät huolen kaupungin turvallisuudesta ja ovat oikeutettuja antamaan sakkoja.

Galathas

Caranór

Falar Linór

Gilth Qualar

Emnór

Gilth Imath

Mar Irasha

Wirathór

Gilth Garasha

Qualanthas

Nim Athas

Nim Qulath

Ydor Lamar

Silthos

Falthas

Mar Hylasha

Ith Urathnór

Namathas

Álahnór

Quilanór

Isharak

Urath

Quilava

Árasha

Talanath

© Launithiel 2009-2018
Template design by Andreas Viklund