Thal Elairas

Seikkailuja haltiamailla...

Uitheril - kuiden kansa

Alkuperä ja nimi - Ulkonäkö ja yleiset taidot - Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen - Liikkuminen
Suku - Vaatetus ja koristelu - Taide - Ruoka ja ruokailu - Toimeentulo - Kieli ja kirjoitustaito
Koulut ja koulutus - Sodankäynti - Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät - Muuta

Alkuperä ja nimi

Pohjanhaltioiden syntymästä ei tiedetä paljoa. Yleinen ja hyväksytty teoria on, että pohjanhaltiat ovat alun perin suurhaltioita, jotka jostakin syystä muuttivat kauas pohjoiseen ja vuosien saatossa muuttuivat siksi, minä pohjanhaltiat nykyään tunnemme. Tämän haltiarodun yleisnimi tulee yksinkertaisesti siitä, että he ovat sopeutuneet asumaan kylmässä pohjolassa. Pohjanhaltiat kutsuvat itseään mieluummin nimellä uihteril, kuiden kansa. Heidät tunnetaan myös nimellä jää- tai kuuhaltiat.

Ylös

Ulkonäkö ja yleiset taidot

uitherilit ovat muita haltioita reilusti lyhyempiä, yleensä he ovat noin 140-150cm pitkiä. Rakenteellisesti nämä haltiat ovat hoikkia sekä kauniin sopusuhtaisia. Heidän ihonsa on joko aivan lumenvalkoinen, hieman harmaa tai hopeinen. Yleensä pohjanhaltian hiukset ovat joko mustat tai harmaat ja ne ovat karheat, toisin kuin muilla haltioilla, joiden hiukset ovat silkkisen pehmeät. Heidän silmänsä ovat joko jäänsiniset tai harmaat, joista voimme päätellä pohjanhaltioiden ainakin osittain polveutuvan suurhaltioista. Heidän korvat ovat lyhyehköt, mutta niiden kärjet ovat suipot, haltioiden tapaan.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että tämä on vain yleinen kuvaus pohjanhaltioiden ulkonäöstä. Ulkonäkö voi kuitenkin vaihdella riippuen monesta tekijästä, kuten esimerkiksi haltian puhdasrotuisuudesta.

Pohjanhaltioilla on hyvät mahdollisuudet magian oppimiseen ja he arvostavat velhoja syvästi, etenkin niitä, jotka ovat oppineet sotataikuutta. Pohjanhaltiamaagit saattavat olla joskus jopa voimakkaampia kuin suurhaltiamaagit, joiden luullaan olevan kaikista mahtavimpia. Sitä, miksi kuitenkin pohjanhaltiat ovat voimakkaimpia, emme tiedä, eihän heidän oma kielensä ole edes lähelläkään alkuperäistä gawalr idhiä. Pohjanhaltiat ovat nopeita oppimaan, etenkin jos he saavat konkreettisesti tehdä jotakin, kuten harjoitella miekkailua.

Ylös

Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen

Pohjanhaltioilla on erityisen tarkka hierarkia ja säätyjärjestelmä, joka etenkin heidän omassa kuningaskunnassaan on nähtävissä jokapäiväisissäkin tapahtumissa. Säädyt Harakrashissa ovat kuninkaalliset ja heidän vasallinsa, aateliset, soturit ja hevosmiehet, työläiset ja orjat.

Näiden haltioiden yhteiskunnassa mies ja nainen ovat tasa-arvoisia.

Pohjanhaltioiden asumukset ovat puusta tai kivestä rakennettuja ja monikerroksisia siten, että yksi tai kaksi kerrosta on maan alla, jotta talo pysyisi lämpimänä paremmin etenkin Harakrashin kylmissä oloissa. Uitherilien rakennukset ovat hyvin kestäviä ja kauniisti koristeltuja yleisesti.

Heidän kaupunkinsa ovat suurin kivimuurein ympäröityjä ja näissä kaupungeissa asuu kaikki työläiset, joilla ei ole mahdollisuutta asua muurien ulkopuolella petoeläinten tai vastaavien asioiden vuoksi. Kaupungeissa asuvat myös aateliset. Rakennukset muurien sisällä ovat lähellä toisiaan ja tyhjää tilaa ei jätetä lukuun ottamatta toreja.

Ylös

Liikkuminen

Pohjanhaltiat Harakrashissa liikkuvat lähes poikkeuksetta ratsastaen tai hevosten vetämissä vaunuissa. Köyhät joutuvat kuitenkin usein vain kävelemään.

Harakrashissa suurimmat tiet on kivetty, joilla on helppo ratsastaa lujempaan ja hevosten on helppo vetää vaunuja niillä.

Ylös

Suku

Pohjanhaltioille suku on tärkeä ja samassa talossa asuu perheen pään, eli miehen ja tämän vaimon lapset, ehkä lapsenlapsia, isovanhempia ja ehkä jokunen muu kaukaisempi sukulainen ja jopa hyviä ystäviä. Perheen yhteisiin askareisiin osallistuvat kaikki taitojensa ja mahdollisuuksien mukaan.

Heillä ei ole muiden rotujen edustajien tapaan sukunimiä, joka meistä muista tuntui aluksi hassulta ja ihmettelimme miten he tuntevat toisensa, kunnes saimme tietää, että mikäli kylässä on useampia samannimisiä henkilöitä, heitä kutsutaan etunimensä lisäksi myös "liikanimellä", joka kuvaa henkilöä mainiosti.

Lapsista vanhin perii aina vanhempiensa omaisuuden, mikäli he kuolevat.

Ylös

Vaatetus ja koristelu

Vaatetus kertoo paljon henkilön arvosta ja säädystä. Ylhäisöllä puvut voivat olla silkkiä tai samettia kulta- ja hopeakoristein kun taas alempien säätyjen edustajat saattavat käyttää vain villaisia tai nahkaisia riepuja.

Värit vaatteissa kuvaavat myös säätyjä. Orjien vaatteet ovat lähes aina värjäämättömiä, kuten useimpien työläistenkin. Työläisten vaatteissa kuitenkin on heille tyypillisiä koristeluja ja he omistavat yleensä hyvinkin siistin viitan. Hevosmiehet käyttävät joko punaisia tai mustia vaatteita, värillä ei kuitenkaan ole niin väliä, vaan punaisilla koristeilla, joista hevosmiehet tunnistaa helpoiten. Soturit taas puolestaan tunnistaa helpoiten punaisesta samettiviitasta kauniin haarniskan päällä, jota he pitävät aina julkisesti, sillä soturit ovat kunnioitettuja Harakrashin kuningaskunnassa. Aatelisten pukeutuminen vaihtelee kaikista säädyistä eniten, mutta yleensä he pitävät vaaleansinisiä, vaaleanvihreitä, keltaisia ja muita vastaavia kirkkaita värejä. Vasallit pukeutuvat usein kuten aateliset, mutta heillä on kuninkaan tunnuksella koristeltu purppurainen viitta. Kuninkaalliset pukeutuvat ylellisesti ja värikkäästi, mutta vasallien tapaan heilläkin on purppurainen viitta, mutta kultakoristein.

Itseään he koristelevat lähes ainoastaan kulta- tai pronssiriipuksin ja renkain. Muitakin metalleja suositaan, mutta hopeaa ei oikeastaan käytetä koristelussa, sillä se ei näy kunnolla heidän vaalean ihonsa takia ja pohjanhaltiat pitävät sitä tuhlauksena.

Pohjanhaltiat pitävät usein hiuksensa auki tai yksinkertaisesti poninhännällä ja hiukset ovat lähes poikkeuksetta hyvin pitkät. Ylimystön keskuudessa kuitenkin erilaisia tyylejä katsotaan hyvästi, mutta ne eivät ole pakollisia, toisin kuin esimerkiksi emeraanien hoveissa.

Uitherilit tatuoivat usein itsensä kauniilla erivärisillä kuvioilla, riippuen heidän suvustaan ja asemasta yhteiskunnassa. Pohjanhaltioiden keskuudessa on outoa, ellei henkilöllä ole tatuointeja ja mikäli hän on pohjanhaltia, häntä sanotaan olevan joko orja, työläinen, pelkuri tai petturi.

Ylös

Taide

Pohjanhaltioiden taide käsittelee usein kuiden jumalia, sotia ja hevosia. Heidän asumuksissaan on usein kivestä ja marmorista veistettyjä patsaita jumalista, hevosista tai suurista sankareista. Myös papereille maalattuja tauluja on, mutta patsastaitelijoita on enemmän.

Heidän musiikkinsa kertoo yleensä suurista sankareista ja heidän urotöistään. Pohjanhaltioille tyypilliset soittimet ovat erilaiset rummut ja yksinkertaiset viulunkaltaiset kielisoittimet.

Ylös

Ruoka ja ruokailu

Pohjanhaltioiden ateriat koostuvat lähinnä lihasta, erilaisista kastikkeista ja leivistä. Marjoja ja joitakin hedelmiä syödään alku- ja jälkiruokina. Yleisin juoma on sima, mutta vettäkin juodaan.

Tutkittuani pohjanhaltioiden ruokailutottumuksia, olen oppinut, että nämä haltiat käyttävät kyllä mausteita, mikäli niitä on saatavilla, mutta niiden hinnan vuoksi, pohjanhaltiat harvoin käyttävät mausteita. Suolaa käytetään kuitenkin paljon ruuan säilömisessä sekä maustamisessa.

Pohjanhaltiaperhe kokoontuu päivälliselle yhdessä, jolloin he kertovat päivän tapahtumista ja silloin jaetaan myös tärkeimmät uutiset.

Ylös

Toimeentulo

Pohjanhaltiat joutuvat ostamaan emeraaneilta ja Shironin haltioilta tarvitsemansa viljan, sillä heidän maansa kylmissä oloissa ei vilja kasva oikeastaan ollenkaan. Viljaa he ostavat haltiaseppien pajojen tuotteilla, kuten myös simalla, kalalla ja hevos- ja orjakaupalla. Moni pohjanhaltia työskentelee metsämiehenä, joten puutuotteita vaihdetaan myös viljaan ja kankaisiin. Eli heidän tärkein toimeentulon muoto on siis kaupankäynti. Metsästys tulee heti perässä, heidän syödessä paljon lihaa.

Ylös

Kieli ja kirjoitustaito

Pohjanhaltioiden kieli on gawalr idhin muunnos tai murre, johon on sekoittunut myös kääpiöiden ja ihmisten kieltä. Vaikka muut haltiat ymmärtävät toisiensa puhetta kielien sukulaisuuden takia, pohjanhaltioiden murre on hyvin vaikeaa, vaikka mahdollista oppia. Muiden rotujen on helpointa oppia pohjanhaltioiden kieltä kaikista haltioiden kielistä.

Noin 1% pohjanhaltioista osaa lukea ja kirjoittaa ja nämä henkilöt ovat lähes aina kuiden papistosta.

Ylös

Koulut ja koulutus

Harakrashin alueella ei ole kouluja oikeastaan ollenkaan ja jos on, niin ne ovat keskittyneet sodankäyntiin. Eli mikäli pohjanhaltia tahtoo oppia lukemaan tai kirjoittamaan tai jotakin muuta, mitä me muut kutsumme “sivistykseksi”, on hänen muutettava esimerkiksi Shironiin, joka on kuulu mahtavista kouluistaan.

Pohjanhaltiat eivät siis pahemmin välitä meidän sivistyksestämme, vaan he arvostavat enemmän "hyödyllisiä taitoja", kuten miekan käyttöä, metsästystä, kalastusta tai vaikka laulua. Kirjoitus- ja lukutaidon puutteen vuoksi pohjanhaltiat arvostavat syvästi vanhimpiaan, sillä heillä on paljon tietoa vanhoilta ajoilta.

Ylös

Sodankäynti

Pohjanhaltioiden sotastrategiat ovat pitkälle kehittyneitä kuten itse heidän sotajoukotkin. He käyttävät niin raskasta ratsuväkeä, jalkaväkeä, jousimiehiä kuin maagejakin lähes täydellisessä tasapainossa, joka tekee Harakrashista voittamattoman.

Uitherilit ovat oppineet heidän maillaan asuvilta kääpiöiltä monia taitoja, kuten kuinka hallita omaa vihaansa ja tehdä siitä kaikista tappavin ase taistelussa. Nämä berserkki-soturit ovat hyvin pelättyjä ja heitä kohtaan on monia uskomuksia.

Heidän aseensa ovat taottu kääpiöiden opetusten perusteella vahvimmista metalleista ja lähes jokainen niistä on lumottu, joka tekee niistä entistä tappavampia. Haarniskat ovat aseiden tapaan hyvin tarkasti ja huolella tehtyjä, kuten myös kestäviä.

Ylös

Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Pohjanhaltiat eivät ole kovinkaan uskonnollisia, eikä heidän omilla maillaan ole pappeja, poikkeuksena kuiden papit ja kuiden jumalille omistetut temppelit. Pohjanhaltiat ovat lähes ainoita Thal Elairasin päällä, jotka todella palvovat kuiden jumalia. Näille jumalille pohjanhaltiat ovat rakentaneet kauniita temppeleitä valkoisesta puusta, joissa on kaiverruksia kyseisen jumalan eri hahmoista. Tästä syystä pohjanhaltiat ovat myös ainoita, joista kuiden jumalat todella välittävät. Temppeleissä pohjanhaltiat laulavat ylistyslauluja näille jumalille, tekevät lahjoituksia jumalien eläinhahmoille tai ihmishahmoille. Temppelien ulkopuolella pohjanhaltiat harvoin rukoilevat kuiden jumalia, mutta joillakin saattaa olla talossaan pieni huone pyhitettynä tietylle kuun jumalalle.

Useimmiten jos pohjanhaltia tuntee tarvetta palvella jotakin jumalaa, hän yleensä muuttaa joko Shironiin tai Lashdiliin.

Pohjanhaltiat kuitenkin arvostavat esi-isiään, joiden haudat ja muistomenot voivat vaikuttaa meistä muista lähes jumalanpalveluksilta, mutta niitä ne eivät kuitenkaan ole. Muistomenoissa pohjanhaltiat laulavat kuolleille sukulaisilleen ja muille heille tärkeille haltioille heidän haudoissaan ja muistelevat heitä. Pohjanhaltiat eivät usko kuolemanjälkeiseen elämään ja me Viisaiden Neuvostossa olemme tulleet tulokseen, että jumalat ovat kieltäneet sen tältä kansalta.

Yksi yllättävä piirre pohjanhaltioissa on, että he rakastavat juhlia, jota ei välttämättä odottaisi ensimmäisenä tavattuaan yhden heistä. Yksi tärkein juhla on keskitalvenjuhla, jolloin juhlitaan vanhan vuoden päättymistä juoden ja syöden yhdessä. Keskikesällä he juhlivat vuoden lämpimiä hetkiä, jolloin silloinkin syödään, juodaan ja lauletaan. Keskikesänjuhlaa sanotaan joskus myös kuningas Avahorin päivänä, kunnioittaen Harakrashin ensimmäisen kuninkaan muistoa ja sitä kun Avahor joukkoineen ajoi jättiläisten ja peikkojen armeijat pois Harakrashista. Keväällä järjestetään ridathtiel pohjanhaltioiden omien hevosrotujen ja kevään uusien varsojen kunniaksi. On yleistä että juhlapäivinä säätyjen arvoerot hälvenevät hetkeksi.

Ylös

Muuta

Me muut usein saatamme luulla, että yhden pohjanhaltian tavattuamme tunnemme ne kaikki. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaikkakin monet heistä ovat omalaatuisia ja jotkut kutsuvat heitä hulluiksi tai jumalten hylkäämiksi, useimmat heistä kuitenkin elävät elämäänsä kuten muutkin haltiat.

Uitherilit eivät voi kuolla vanhuuteen, kuten muutkaan haltiat, mutta he usein kuolevat ennenaikaisesti näiden monien ”sairauksien┝ vuoksi.

Pohjanhaltiat eivät välitä muista roduista oikeastaan yhtään, eivät ainakaan suoranaisesti vihaa heitä. Pohjankääpiöiden nämä haltiat antavat kulkea vapaasti maillaan ja he ovat oppineet toisiltaan paljon. Emeraanien kanssa pohjanhaltiat joutuvat käymään kauppaa viljasatojen ollessa heikkoja haltiavaltakunnissa.

Näille haltioille kissat ovat hyvin tärkeitä.

Ylös

© Launithiel 2009-2018
Template design by Andreas Viklund