Thal Elairas

Seikkailuja haltiamailla...

Vuorihaltiat - kirottu kansa

Alkuperä ja nimi

Vuonna 350 Haltioiden Aikaa, Velhojen Neuvosto kielsi mustan magian harjoittamisen. Neuvosto määräsi myös kaikki mustan magian harjoittajat karkotettavaksi Shironin kuningaskunnan mailta lumotun Elasgrimin syvyyksiin Lashdilin rajalla. Vuosisatojen saatossa mustat velhot tottuivat vuoren pimeydessä elämiseen ja heidän jälkeläisillä oli ruskeanharmaa iho ja aivan valkoiset silmät, joilla näki täydellisesti pimeässä. Vuorihaltiat ovat saaneet nimensä asuttuaan vuosisatoja vuorten uumenissa.

Ulkonäkö ja yleiset taidot

Ulkonäöltään vuorihaltiat ovat kuin suurhaltiat, mutta vain tumma ihonväri ja erikoiset silmät ovat erottamassa näitä kahta haltiarotua. Jotkut vuorihaltioista saattavat olla myös kooltaan lyhyempiä. Heillä on myös aivan valkoiset hiukset.

Vuorihaltiat voivat oppia magiaa yhtä helposti kuin maanpäälliset suurhaltiatkin, mutta kun suurin osa heistä asuu yhä vuorten sisällä, ei heillä ole yhtä paljon tietoa magiasta kuin maanpäällisillä haltioilla ja heidän loitsunsa on hyvin samantapaisia. Vuorihaltiat eivät ole kovinkaan hyviä miekkojen tai muiden aseiden kanssa, sillä suurin osa heistä omistaa elämänsä magialle tai kolmen Suuren Mustan palvomiselle.

Vuorihaltiat ovat vuosisatojen aikana menettäneet suurhaltioille tyypillisen vanhuuteen kuolemattomuuden. He kuitenkin elävät noin 500-vuotiaiksi kuten suurin osa kääpiöistä.

Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen

Vuorihaltioiden maanalaisissa yhteiskunnissa miehet ovat pääasemassa ja naiset ovat lähinnä vain kotona siivoamassa ja hoitamassa lapsia. Vuorihaltiat eivät pidä itsellään orjia, sillä yleensä naiset tekevät ne likaiset työt, joihin muut rodut käyttävät orjia. Heidän kaupunkejaan johtaa yleensä mahtava velho.

Vuorihaltioiden asumukset ovat maagisesti muokattu Elasgrimin kivestä. Huoneet ovat suuria ja koristeltu kaiverruksin Suurista Mustista ja muista heille tärkeistä asioista. Kaikki heidän huonekalunsa ovat myös kivestä. Yhdessä kaupungissa voi olla useita Suurten Mustien palvontapaikkoja, suuria halleja, joissa on mustia alttareita, joille papit ja velhot tuovat uhrilahjoja mustille jumalille.

Vuorihaltiat asuvat näissä kaupungeissa hyvin lähekkäin toisiaan.

Liikkuminen

Vuorihaltiat kulkevat aina jalkaisin, sillä heidän kaupunkinsa eivät ole kaukana toisistaan, eikä heillä olisikaan esimerkiksi eläimiä, joilla he voisivat ratsastaa tai valjastaa kärryjen eteen.

Vuorenalaiset tunnelit toimivat itsestään hyvinä kulkuteinä, eivätkä he niitä muokkaa ollenkaan.

Suku

Vuorihaltioille sukulaissuhteet eivät ole kovin tärkeitä. Samassa talossa voi asua vain mies ja hänen vaimonsa ja lapset, jotka eivät ole tarpeeksi vanhoja elääkseen yksin. Heti heidän vartuttua tarpeeksi, he rakentavat oman kodin ja muuttavat sinne. Perheessä vaimo tekee yleensä ruuan ja siivoaa kodin, samalla kun miehet taas opiskelevat magiaa ja suorittavat epäpyhiä rituaaleja saadakseen mustien jumalten siunauksen.

Vaatetus ja koristelu

Vuorihaltioiden vaatteet ovat tehty Elasgrimin luolissa kasvavasta olrin-kasvista, joka on kuin puuvilla. Kaavut ovat suosituimpia vaatemalleja, mutta naiset saattavat joskus käyttää kauniita mekkoja miellyttääkseen miestään. Olrinin alkuperäinen väri on vaaleanruskea, mutta se usein värjätään maagisin keinoin joko mustaksi tai muiksi tummiksi väreiksi. Eläinten nahkoja käytetään myös joskus vaatteiden valmistukseen, mutta yleensä niistä tehdään mattoja ja peitteitä.

Elasgrimin syvyyksissä ei ole paljoa metalleja ja juuri siksi vuorihaltiat eivät käytä aseita, eivätkä myöskään metallisia koristeita, kuten maanpäälliset haltiat. Vuorihaltioilla on kuitenkin erilaisia renkaita ja riipuksia, jotka on tehty Olrinin varsista ja kukista sekä kivestä. Elasgrimin sisällä kuitenkin on paljon erilaisia jalokiviä, joita he käyttävät myös koruihin ja muuhun vastaavaan.

Vuorihaltioiden keskuudessa arvostetuilla miehillä on yleensä joko lyhyet hiukset tai ei hiuksia ollenkaan. Naiset usein kasvattavat hiuksensa noin olkapäille asti, mutta harvoin sitä pidemmiksi. Syytä tähän ei tiedetä, mutta Suurilla Mustilla on myös aivan lyhyet hiukset, joten lyhyet hiukset ovat kai vuorihaltioiden kunnianosoitus mustille jumalille.

Taide

Vuorihaltioiden taide koostuu oikeastaan patsaista ja kaiverruksista kallioiden seinissä, jotka kertovat synkkiä tarinoita, kuinka heitä karkotettiin valosta. Mustat jumalat ja heidän opetuksensa ovat myös yleinen aihe heidän taiteessaan.

Ruoka ja ruokailu

Vuorihaltioiden ateriat ovat hyvin samantapaisia, sillä kun Ail Garath, Vermia ja Moroth ensimmäisinä karkotettiin vuorten alle, he saivat vain mukaansa lehmiä ja kanoja. Ruuat koostuvat lähinnä näiden eläinten lihasta, munista ja maidosta ja lisänä on Olrinin siemeniä. Ruokajuomana on joko lehmänmaitoa tai vuorenalaisten purojen raikasta vettä.

Näiden haltioiden ruuat eivät ole kovin erikoisia tai maukkaita, sillä heiltä puuttuu kokonaan maanpäällisten rotujen mausteet.

Talon ruokailu järjestetään niin, että ensin miehet syövät lasten kanssa ja sen jälkeen naiset saavat mitä on jäljellä. Naiset eivät siis saa olla samaan aikaan ruokapöydässä miesten kanssa.

Toimeentulo

Toimeentulonsa vuorihaltiat ansaitsevat rakentaen magian avulla rakennuksia, kasvattaen eläimiä ja olrinia.

Vuorihaltiat eivät käytä rahaa vaan vaihtavat tuotteita keskenään. Esimerkiksi eläintenkasvattaja voi vaihtaa lihaa tai vaikka munia vaatteisiin.

Kieli ja kirjoitustaito

Vuorihaltiat puhuvat gawalr idhiä, mutta heille on kehittynyt omanlaisensa murre. Suurhaltiat voivat ymmärtää vuorihaltioiden puhetta, mutta jotkin asiat ovat saaneet aivan uudenlaisen sanan, joka vaikeuttaa ymmärtämistä. Harva suurhaltia kuitenkaan koskaan tulee tapaamaan vuorihaltiaa joten kielellisiä ongelmia ei juuri tule.

Vuorihaltioista noin 80% osaa kirjoittaa ja lukea. Kirjoituksissa he käyttävät vanhoja riimuja, joita suurhaltiat käyttivät Haltioiden Aikana, jotka suurhaltiat itse ovat hylänneet jo vuosituhansia sitten.

Koulut ja koulutus

Vuorihaltioilla ei ole varsinaisia kouluja, mutta monella mahtavalla velholla voi olla moniakin oppilaita talossaan, joka maanpäällisistä haltioista vaikuttaisi koululta, mutta vuorihaltiat eivät tunne kyseistä käsitettä.

Nuoret vuorihaltiat oppivat tulevan ammattinsa olemalla oppipoikana ja auttaen herraansa.

Sodankäynti

Vuorihaltiat eivät joudu sotimaan maanpäällisiä kuningaskuntia vastaan, mutta heidän omien kylien välille saattaa joskus tulla suuria riitoja, jolloin ne ratkaistaan sodalla.

Heillä ei ole erikoisia sotastrategioita, vaan yleensä he vain viskovat loitsuja toisiensa niskoihin, kunnes toinen puoli on joko menettänyt kaikki velhonsa tai luovuttaa ja on valmis olemaan hävinnyt osapuoli riidassa.

Magia on vuorihaltioiden ainoa ase. Sotavelhojen kaavut ovat usein lumottu suojaloitsuin tai loitsuin, jotka antavat heille lisävoimia.

Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Vuorihaltiat pääasiassa palvovat Suuria Mustia, mutta heidän lisäksi myös muita mustia jumalia. Vuorihaltiat uskovat, että heidän kuollessaan, Ail Garath ottaa heidän sielunsa Iltahämärän Saleihin palvomaan häntä ikuisesti. Vermia siunaa vuorihaltioiden väliset liitot ja Morothin uskotaan toimivan vuorihaltioiden silminä pimeydessä.

Vuorihaltioiden tärkein juhlapäivä on Mustan kuun päivä, jolloin Ail Garath, Vermia ja Moroth löysivät Elasgrimin syvyyksistä valkoisten jumalten pyhän esineen, jonka he tuhosivat ja käyttivät voiman noustakseen kaikki kolme jumaliksi. Vuorihaltiat juhlivat päivää joko suurilla aukioilla tai mustien jumalten temppeleissä, joissa velhot luovat illuusioita jumalista ja muuta magiapainotteista juhlintaa.

© Launithiel 2009-2018
Template design by Andreas Viklund