Thal Elairas

Seikkailuja haltiamailla...

Yieril, haltioista korkeimmat

Alkuperä ja nimi - Ulkonäkö ja yleiset taidot - Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen - Liikkuminen
Suku - Vaatetus ja koristelu - Taide - Ruoka ja ruokailu - Toimeentulo - Kieli ja kirjoitustaito
Koulut ja koulutus - Sodankäynti - Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Alkuperä ja nimi

Suurhaltiat syntyivät Jumalten Aikana, kun suurjumalattaret päättivät luoda itselleen kansan, joka palvoisi heitä ikuisesti. Suurhaltiat olivat ensimmäinen rotu maan päällä, josta he ovat hyvin ylpeitä. Suurhaltiat kutsuvat itseään nimellä yieril - suurten kansa.

Ylös

Ulkonäkö ja yleiset taidot

Suurhaltiat ovat pitkiä, hoikkia ja kaikin puolin kauniita. Suurhaltiat ovat noin 180cm pitkiä. Heidän ihonsa on vaalea ja hiukset kellertävän tai rusehtavan vaaleat ja pehmeän silkkiset. Suurhaltian silmät ovat joko siniset tai punaiset. Punaiset silmät omaavan suurhaltian sanotaan olevan suurjumalatar Lashraelin valittuja ja heistä yleensä tulee erityisen voimakkaita velhoja. Suurhaltioilla on hyvin pitkät ja suipot korvat, joista heidät on helppo tunnistaa.

He ovat synnynnäisiä maageja ja moni heistä osaa loitsia ilman, että hänen täytyy opiskella mitään. Tämän oletetaan johtuvan siitä, että he puhuvat alkuperäistä gawalr idhiä, jumalten kieltä, joka tunnetaan myös magian kielenä.

Ylös

Yhteiskunta, kaupungit ja asuminen

Suurhaltioiden yhteiskunnassa jokainen suurhaltia on lähes yhtä arvokas ja tärkeä, mutta aatelishuoneiden jäsenillä on hieman enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa ja päättää oman hallintopiirinsä asioista.

Suurhaltioiden kaupungit rakentuvat yleensä temppeleiden ympärille. Temppelit ovat rakennettu marmorista ja koristeltu kauniilla hopeapatsailla. Aatelisten asumukset ovat komeita ja näyttäviä kivikartanoita. Tavallinen kansa puolestaan asuu puisissa, kodikkaissa ja käytännöllisissä taloissa. Rakennukset ovat usein monikerroksisia ja aatelisilla, etenkin velhoilla saattaa olla korkeita torneja rakennuksissaan. Kaupunkien johdossa on yleensä jokin aatelishuoneeseen kuuluva laintuntija. Kaupungit ovat usein suojattu suurilla kivimuureilla. Kaupungit ovat kooltaan suuria ja suurhaltioiden rakennukset ovat kaukana toisistaan, toisin kuten esimerkiksi pohjanhaltioiden kylät, joissa rakennukset ovat kiinni tai melkein kiinni toisissa rakennuksissa. Suurhaltioiden kaupunkeihin ei yleensä lasketa muitten rotujen edustajia.

Näiden haltioiden perheissä asuu vanhemmat ja heidän lapsensa, joskus vanhempien vanhemmat ja muita sukulaisia. Pohjanhaltioiden tapaan joskus heillä saattaa olla hyviä ystäviä asumassa saman katon alla. Perheen päänä on yleensä vanhin suurhaltiamies.

Ylös

Liikkuminen

Suurhaltioilla on kaksi yleistä liikkumistapaa, hevoset ja yrialnit, suuret linnut joilla he ratsastavat ilmoissa kuin hevosilla. Hevosille liikutaan kun pitää viedä paljon tavaraa paikasta toiseen. Suurhaltioiden hevoset ovat pääasiassa kylmäverisiä vetohevosia, sillä heidän tarvittaessa mennä paikasta toiseen nopeasti, he käyttävät yrialneja.

Lähes kaikki suurhaltioiden tiet ovat kuitenkin kivettyjä ja hyvin tasaisia.

Ylös

Suku

Suurhaltiat arvostavat kaikkia sukulaisiaan, eniten vanhimpia ja heidän tarinoitaan. Suurhaltioilla on useita juhlia, joita he viettävät suvun kesken, kuten jonkin syntymispäivä tai vaikkapa liitonjuhla.

Yierileillä on sukunimi, joka myös kertoo minkä huoneen jäsen kyseinen haltia on. Kahden suurhaltian vannoessa pyhän liiton, ottavat nämä kaksi itselleen sukunimeksi sen huoneen nimen, joka on heidän alkuperäisistä huoneista suurempi ja mahtavampi.

Kun suvusta jokin kuolee, annetaan tämän omaisuus huoneen yhteisen hyvän parantamiseksi.

Ylös

Vaatetus ja koristelu

Suurhaltioiden vaatteet ovat värikkäitä ja hienoista kankaista tehtyjä, joista suurhaltiat ovat kuuluja. Kaavut ovat suosittuja heidän keskuudessaan ja miehetkin saattavat pitää yllään hameita, joka ei ole suurhaltioiden mielestä yhtään outoa.

Jokaisella aatelishuoneella on oma seremoniallinen juhlapuku/haarniska. Niihin on kirjailtu huoneen oma symboli.

Yieril-sepät takovat kaikista eniten erilaisia koruja jalometalleista, joihin upotetaan kauniita kiviä. Kaula- ja korvakorut ovat suosittuja suurhaltioiden keskuudessa.

Suurhaltiat antavat hiustensa kasvaa pitkiksi ja niin naiset kuin miehetkin suosivat erilaisia kauniita kampauksia. Jokaisella aatelishuoneella on myös oma kampauksensa, joita niiden edustajat pitävät julkisissa tilaisuuksissa.

Toisin kuin pohjanhaltiat, suurhaltiat eivät hyväksy mitään tatuointeja vartaloissaan, sillä he pitävät ihoaan pyhänä.

Ylös

Taide

Suurhaltioille taide on hyvin tärkeä asia ja siksi he arvostavat erilaisia taiteilijoita syvästi. Yieril-taiteilijoita inspiroi jumalat ja luonto. Suurhaltioiden keskuudessa on moni maalareita, mutta myös patsaanveistäjiä on. Heidän tunnetuimmat teokset ovat jumalten temppeleistä löytyvät hopeoidut patsaat jumalista.

Suurhaltioiden keskuudessa on myös monia muusikoita. Suurimmissa heidän rakentamissaan kaupungeissa on koululaitoksia, jotka opettavat musiikkia haltioille. Heille tyypillisiä soittimia ovat luutut, huilut ja erilaiset rummut. Suurhaltioiden laulut kertovat kuvataiteen lailla jumalista sekä luonnon kauneudesta ja tärkeydestä.

Ylös

Ruoka ja ruokailu

Suurhaltiat eivät käytä ruuissaan ollenkaan lihaa, sillä heille kaikki elävä on pyhää. Vaikka kasvitkin heille ovat pyhiä, he kuitenkin syövät niitä, sillä uskovat, että kasvit kärsivät vähemmän kuin eläimet, jos he niitä syövät.

Nämä haltiat käyttävät ruuissaan paljon erilaisia viljatuotteita, kuten leipiä ja puuroa sekä perunoita. Hedelmistä omenat ovat erityisen suosittuja. Suurhaltiat ovat tunnettuja jälkiruuista joissa on käytetty erilaisia marjoja kuten Arinumin maassa kasvavia zhri-marjoja.

Suurhaltioiden tunnetuin juoma on Aamutähti-viini, joka on tehty mystisen Aamutähden terälehdistä ja juurista. Viinillä sanotaan olevan maagisia vaikutuksia, kuten kivun lievittämistä ja parantumisen edistämistä.

Yierileille ruokailu on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa seurustellaan perheen ja muun suvun kanssa ja vaihdetaan uutisia. Heillä on tapana, ettei kukaan poistu ruokailun aikana, ennen kuin kaikki ovat syöneet. Ruuanlaittoon ja ruokapöydän siivoamiseen ruuan jälkeen osallistuvat kaikki kukin omalla tavallaan.

Ylös

Toimeentulo

Suurhaltioiden pääasiallinen toimeentulokeino on kaupankäynti. Seuraavana tulee maanviljely. Kaupankäynnin yleisimmät tuotteet ovat haltiakankaat, Aamutähti-viini ja muut suurhaltiaviinit, lumotut tavarat. Maanviljelijät viljelevät erilaisten viljojen lisäksi myös Aamutähden kaltaisia kasveja sekä hedelmiä kuten omenoita.

Ylös

Kieli ja kirjoitustaito

Suurhaltiat puhuvat gawalr idhiä omana kielenään, mutta suurin osa heistä puhuu myös taitavasti yhteiskieltä.

Noin 90% suurhaltioista osaa lukea ja kirjoittaa.

Ylös

Koulut ja koulutus

Suurhaltioilla on erilaisia kouluja ympäri Arandilia, vaikkakin suurin osa niistä on heidän oman kuningaskuntansa alueella. Suurhaltioilla on kouluja lähes kaikelle mahdolliselle, mutta suosituimpia niistä on magia- ja minstrelikoulut.

Kouluissa opetus tapahtuu pienissä ryhmissä, joissa aluksi tutustutaan teoriaan, jonka jälkeen kokeillaan jotain konkreettista. On myös kouluja, joiden opetus on pelkkää teoriaa.

Ylös

Sodankäynti

Suurhaltioiden sotajoukoissa on suurin osa sotavelhoja, raskain lumotuin haarniskoin varustetut velhot, jotka käyttävät niin miekkaa kuin magiaakin tuhotakseen viholliset. Suurhaltiasotilaat koulutetaan pääasiassa sotavelhoiksi, eikä esimerkiksi ratsuväkeä ole oikeastaan yhtään. Ratsujen sijasta he käyttävät yrialn-lintuja, joiden selästä velhot viskovat loitsujaan vihollisen niskaan taivaista.

Yieril-aseet ja -haarniskat ovat yleensä pohjanhaltiaseppien takomia, sekä lumottuja. Yleisin metalli aseisiin on krahakth, joka on kuin kultaa, mutta paljon kestävämpi. Haarniskat ovat taas yleensä pelkkää terästä. Niin aseet kuin haarniskatkin ovat hyvin koristeltuja ja niissä yleensä lintujen siipien kaltaisia ulokkeita.

Ylös

Uskonto, uskomukset ja juhlapäivät

Suurhaltiat uskovat kaikkiin haltiajumaliin, mutta jokainen omistaa elämänsä yleensä vain yhdelle jumalista. Maagi voi olla Lashraelin palvoja ja soturi voi taas olla esimerkiksi Arinthasin seuraaja.

Yieril rakentavat temppelinsä yleensä valkeasta marmorista, joiden seiniin on kaiverrettu tapahtumia jumalan historiassa, jolle temppeli on omistettu. Temppeleitä koristaa myös monet hopeapatsaat, joista yieriltaiteilijat ovat kuuluja. Temppeleiden ikkunat on koristeltu kauniilla lasimosaiikkikuvilla. Suurimmat suurhaltiakaupungit ovat rakennettu jonkin pienen temppeliyhteisön pohjalta. heillä on myös pienempiä pyhäköitä, joita voi löytää ympäri Arandilia.

Suurhaltiat järjestävät kaksi kertaa päivässä temppeleissä seremonioita, joita he kutsuvat nimellä tirath. Tirathissa papit ja papittaret ensin valmistelevat alttarin, tuoden sille kauniita kukkia, kuten aamutähteä, sytyttävät kynttilöitä ja virittävät soittimia. Kun haltiat ovat sisällä, alkaa itse tirath, jossa lauletaan ja soitetaan jumalan kunniaksi ja rukoillaan yksin hiljaa.

Suurhaltiat uskovat, että heidän kuollessaan heidän sielunsa liittyy osaksi tuulta, eli yhdeksi tuulen hengeksi. Helpottaakseen sielun matkaa ylös taivaisiin, kuolleen ruumis viedään korkealle mäelle tai vuorelle, josta sielu voi nousta kaltaistensa joukkoon. Suuret yrial-linnut syövät kuolleen ruumiin yleensä, ja yrialn-lintujen ollessa pyhiä, on kyseinen tapahtumakin pyhä.

Suurhaltioiden tärkeimpiä juhlia on pohjanhaltioiden tapaan keskitalvenjuhla, vindurtiel, jolloin juhlitaan vanhan vuoden päättymistä syöden yhdessä ja laulaen lauluja. Vindurtielin aikaan torit täyttyvät kauppiaista ja majatalot ja temppelit ovat täynnä ihmisiä. Yhdessäolo on vindurtielin aikaan tärkeässä osassa. Muita tärkeitä juhlia on erilaiset juhlapäivät jotka on omistettu jumalille, kuten suurjumalatar Lashraelin päivä, jolloin juhlitaan kun Lashrael nousi oman valtakuntansa, Lashdilin valtaistuimelle hänen papittariensa pyynnöstä.

Ylös

© Launithiel 2009-2018
Template design by Andreas Viklund